Saturday, December 28, 2013

Tänane on kingitus



Yesterday is history 
Tomorrow is a mystery
Today is a gift

Sattusin hiljuti lugema üht hüüdlauset, kus kutsuti iga päev tegema ühte asja, mida kardad. See on kindlasti liialdus, ent mida enam me oma turvatsoonist lahkume, seda enam sõltume Jumalast ning suudame  selle läbi  tunnetada paremini tema ligiolu ning olla otseselt paremini osa tema suurest plaanist, toruks teistele( nagu Allan Kroll kunagi öelnud). Kui me jääksime nn eluaegseks (üli)õilasteks, siis kuidas meil tekiks üldse mingi töökogemus?

Ja ta juhatas neid nõnda, et nad olid julged ega olnud hirmunud; aga nende vaenlased kattis meri (Ps 78:53)

... is the reflection of ...


Brat Bitt ühes artiklis jagades peaagu alla andmist keset abikaasa masendust, lõpetab sõnadega; "The woman is the reflection of her man. If you love her to the point of madness, she will become it.“    

Sama on meie ja Jumalaga  ent väikse agaga.  Jumal armastab meid kõiki piiritult hulluks minemise piirini, meie otsus on, kas reageerime sellele või mitte. Osad meist on need, kes juba armastavad Jumalat juba, kas või juba natuke, osad aga alles lasevad enda kallal tööt teha.


Ma olen olnud kättesaadav neile, kes mind ei ole nõudnud; ma olen olnud leitav neile, kes mind ei ole otsinud; ma olen öelnud rahvale, kes mu nime ei ole appi hüüdnud: „Vaata, siin ma olen! Vaata, siin ma olen!” Kogu päeva ma sirutan käsi kangekaelse rahva poole, kes iseenese mõtetele järgnedes käib teed, mis ei ole hea... (Js 65:1 -2)

Täiuslik perekond

Pühad - enam aeg veeta oma täiusliku perekonnaga. Kui vaadata selle postituse pilti, siis tegu on kommertslikult korrektse ideaalse peremudeliga. Fakt on, et kuna meie ei ole ideaalsed, ei ole olemas ka ideaalset perekonda vaatamata sellele, et üksteist täiustatakse. On kas seni püsivad perekonnad, kes andestavad üksteisele ning otsustavad jätkata raskustest hoolimata või katkised perekonnnad (keerulisem, pikem teema).

Aga näiteks kui saaksid välja mõelda pildid olevate pereliikmete mõtted selle pildi tegemise ajal? Emal on näiteks selg haige aga sellest hoolimata naerusuil hoiab poega seljas ning hoiab teda maha kukkumast? Isal näiteks oli tööl samal päeval suur tüli kolleegidega ning alles 5 minutit enne pildi tegemist suutis ära unustada selle. Poeg ei julge isale öelda, et ta tahaks jalgpalli trenni asemel minna hoopis kunstiringi. Tütar kirjutas jõuluvanale soovina, et emal ja isal oleks enam aega temaga veeta.

Olen ise pärit katkisest perekonnast ent saan olla õnnelik, et mina ja mu vend eksisteerime ning seda tänu sellele, et mu homoseksusaalsel isal oli mingi eluperiood igatsus klassikalise pere järele + igal liikmel omad kiiksud nagu alati ning kiiksud kuuluvad lähisuhete juurde. Sellest hoolimata ühised pühade kokkusaamised toimuvad, kas puhtalt veresugulaste või laiendatud perekonna liikmetega (loe tol hetkel üksikud sõbrad/tuttavad eri liini pidi).

Aga üle kõige selle olgu armastus - see on täiuslik side! (Kl 3:14)



Asjad, millest ei räägita




Sattusin lugema Relevant (üks mu lemmikuid USA kristlikke ajakirju) 2013 top10-sse sattunud artiklit - 5 ebameeldivat asja, millest kirik peaks rääkima.

5 ebemeeldivamat teemat:
- Sõltuvused
- Seksuaaalsus

- Kahtlused
- Vaimsed haigused (näit sügav depressioon)
- Üksildus

 
Kuna meie kõik moodustame koguduse, siis millised neist teemadest on sulle isikliklult ebameeldivad ehk tabud?  Oled sa mõelnud, miks see nii on?

Ometi meid on kutsutud olema toeks koguduse perena üksteistele:
Ma jätan teie hoolde meie õe Foibe, kes on Kenkrea koguduse teenistuses. 
Võtke ta vastu Issandas nagu pühadele kohane ning toetage teda, milles tal iganes teid vaja läheb, sest tema isegi on olnud paljudele toeks, ka minule endale!
(Rm 16 :1-2)





Thursday, December 26, 2013

Jäljed lumel



Simon Beck on kunstnik ja ta töövahendiks on lumi ja ta jalad. Nimelt ta käib piki mööda siledat lumepinda peas ettekujutus mingist pildist ning imeliselt tema jalajälgedest kaugvaates moodustab see imelise pildi. See on vist ülim oskus näha suurt pilti. Ta teab, et tema töö võib hetkega hävineda enne kui ta jõuab lõpulegi, aga ta teeb seda siiski sellest hoolimata.

See vajab kindlasti ka väga kannatlikku meelt, milles meil kõigil on vaja kasvada.

Teile läheb vaja kannatlikkust, et te Jumala tahtmist täites saaksite kätte tõotuse. (Hb 10:36)



100% puhast mahla

Poeletidel on pikk rida mahlasid. Kui paljudel on aga mahlasisaldus üle 80%? Suhteliselt vähestel, pigem 10% mahla ning ülejäänud osa moodustab kontentraat. Viime selle pildi meie vaimulikku ellu - kui vaatad oma nädalast elu, siis kui tihti on su Jeesuse sisaldus üle 80%, 99% või pigem 25-10% kanti? Meie eesmärgiks on sisaldada 100% Jeesust, ent mis aga takistab sind selles?

Võtke siis eeskujuks Teda, kes on kannatanud niisugust patuste vaenu enese vastu, et te ei väsiks ega teie hing ei nõrkeks. (Hb 12:3)

Edasikanduv õnnistus

See aasta kuidagi on kõik jooksude (loe kiirkõndimise) kinkekaardid kasutamata jäänud. Seega otsustasin kinkida oma sõpradele mõlemad. Tegin ühele töökaaslasele ühe teene ning vastu sain järgmiseks aastaks veel omakorda 8 kinkekaarti. Seda vist nimetatakse edasikantud õnnistuseks aka heategu ei jää karistmata. 


Olen mõelnud sugupõlvedele õnnistumise edasi kandumisele - tänapäeval sugupõlved on katkiste perekondade tõttu lühikese ajalooga, ent juutide majanduslik jõukus TV7 ühe jutluse sõnul pärinebki sellest, et juutid oskavad oma järeltulijatele põlvedele õnnistust paluda.

Muidugi saame iga päev olla õnnistuseks teistele hoolimata sellest, kas meil on suur või väike suguvõsa või milline kristlik taust meil või me perel on. Tähtis on meie hoiak ja ellusuhtumine.

Usus õnnistas Iisak ka Jaakobit ja Eesavit tulevaste asjade suhtes (Hb 11:20)

Inimene vs loodu





Kui väike on üks keskmine sipelgas? Mida nad suudavad korda saata kui tuhanded neist töötavad ühisel eesmärgil? See video illustreerib imehästi kui võimsaid ehitisi need väikesed putukad on võimelised looma. Kuidas nad on suutelised niivõrd hästi koostööd tegema, kuidas nad suudavad nõnda raskeid asju kanda? Need on kõige lihtsamad küsimused, mida küsida võiks aga kas sellele on lihtsat vastust? See on lihtsalt intelligentse Looja imeline tegu.

See on näide, kuidas sipelgad on lahendanud ventilatsiooni probleemid:

 

Piibel kasutab sipelgad toomaks meile eeskuju:
- Mine sipelga juurde, sina laisk, vaatle tema viise ja saa targaks! (Õp 6:6)
- sipelgad on väeti hulk, ometi valmistavad nad suvel oma leiva (Õp 30:25)

Üks ainuke õige viis/vahend


 
Kolides avastasin, et kodust kaasa võetud roostevabast materjalist kannul on peal plekid, mis ei tulnud mitte mingite vahenditega maha - proovisin aurutada lahti ja isegi katlakivi eemaldajaga, olin lausa varsti valmis uut veekannu ostma. Kuni satttusin poes nägema roostevaba materjali puhastusmaterjali, mis lubas taastada läike. Mõtlesin, et tore küll, taas üks viis raha välja meelitada klientidelt, mul tegu ju plekkidega mitte ei vaja läiget. Ime kombel ent ilma mingi hõõrumiseta need plekid tõesti eemaldusid selle vahendiga.


Kas meil on piisavalt usku uskumaks Jumala kõikvõimasse muutumisse või teatud situatsioonides kanname lootuse maha enne kui oleme selle Jumalale üle üldse andnud? Teatud situatsioonides ongi vaid üks ainuõige viis/lahendus. Teatud sümptomite näiteks tühjus hinges ongi vaid üks lahendus - elav suhe Jumalaga.

Loo mulle, Jumal, puhas süda, ja uuenda mu sees kindel vaim! (Ps 51:12)

Hoides kinni millestki kindlast



Tegu on tobeda videoga aga kujutagem, et me oleme see väike ahvipoeg. Kas see pole hea näide sellest, kui kõvasti me peaksime hoidma Jumalast kinni, isegi siis kui ta liigub meie arvates vastassuunas. Kui haare nõrgeneb ning kukume maha, peaksime otsima sama meeleheitlikult ühendust Jumalaga.

Jumala käes on mu pääste ja mu au; mu jõu kalju, mu pelgupaik on Jumalas. (Ps 62:8)


Jumal on meid ilusaks armastanud


Me võime arvata endist, et oleme ilusad ja toredad inimesed ja see on põhjus, miks Jumal meid armastab aga fakt on, et ta on meid enne armastanud, kui olime veel torisejad ja inetud. Jumal on meid ilusaks armastanud.

On olnud näiteid torisejast/kibestunud mehest, keda tema kaasa armastus imeliselt muudab kardinaalselt. Seega kui see töötab sellistel juhtudel, siis läbi Jumala muutumine on veelgi võimsam.

Isiksusetestid on huvitavad - nimelt nendes tuleb välja, et kristlastel on enam eri positiivseid iseloomu jooni välja arenenud ning on seetõttu üldiselt lihtsam nendega ka suhelda/töötada koos. Kristluse näolisust on raske saavutada. Rääkides klassikaliselt, siis  ei olnud väliselt tegu modelliga tänapäeva mõistes, vaid rõhk on sisemisel ilul ning selles osas laskem iga päev Jumalal end ilusaks armastada.

Kiitke Issandat, sest Issand on hea; mängige tema nimele, sest see on kaunis! (Ps 135:3)



Armastus on keeruline ja räpane



Ja siis nad elasid happily ever after - nende sõnadega lõppevad kõik muinasjutud. Üks mu lemmikseriaale on "Once upon a time", kus näitab muinasjutu tegelaste elusid tänapäeva maailmas kõikide keerdkäikude ning saladustega. Elu nagu meie endite elu ilma ilustamata.

Tegelik armastus on kole, keeruline, räpane ja segadustekitav. Kui armastuse objekt on aga seda kõike väärt, siis sellest hoolimata armastad. Seda näitab eelkõige juba Jeesuse sünnikoht - keset loomatalli oma räpasuses. Kas see oli lihtne jõuda Jeesusel inimesteni? Sugugi mitte, nad olid sageli segaduses. Sellest hoolimata ei muutunud armastuse sõnum ega olemus - Ta armastab meid kõigest hoolimata!


Selles on armastus - ei, mitte selles, et meie oleme armastanud Jumalat, vaid et tema on armastanud meid ja on läkitanud oma Poja lepitusohvriks meie pattude eest. (1 Jh 4:10)


Jumal on kättesaadav ja kannatlik



Oskamaks olla meie kingades, pidi Jeesus läbi käima kõik inimese eluetappid - ka abitu beebiea. Beebisid on palju lihtsam armastadada ja kallistada kui suuremaid lapsi ning vajalik eluetapp kõikidele osapooltele.

Jumal oli oma plaaniga kannatlik, mis on üks Jumala omadusi. Ta ei saatnud täisealist Jeesust  trooni vallutama, vaid Jeesus oli osa ühiskonnast lihtsate inimeste seas ning kättesaadav kogu aeg. Rääkimata tingimustest, milles ta sündis, lihtsa inimese kombel, mitte mingis paleees. Samas kaitses ta igasuguste ohtude eest, mis oli omakorda tunnistuseks.

Niikaua kui pärija on väeti laps, ei erine ta milleski orjast, ehkki ta on kõige isand, vaid ta on eestkostjate ja majapidajate meelevalla all kuni isa määratud tähtajani. (Ga 4:1-2)


Jumal on kõigile ja tema sõnum on lihtne!


Tee tundmatusse


Kääbiku II osas juhatatakse Bilbo üksinda lohekoopasse, kus ta peab täitma seda peamist ülesannet, milleks ta kaasa võeti. Üllatavalt osutus ta aga muudes olukordades võtmeisikuks lahenduse leidmisel. Vanem kääbik saadab ta tundmatusse, lohekoopasse umbmääraste sõnadega ent samas süstides enesekindlust - nüüd on sinu kord, sinu osa, küll sa leiad selle ülesse, küll tunned selle ära. Nimelt too tegelane ise ei teadud täpselt, mis ees ootab ja mida ta täpsemalt otsima peab. Ent sama teeb Jumal meiega, lihtsalt Ta ei näe põhjust meile avalikustamaks kõike. Sest ilmselt me lihtsalt annaks kohe alla teades ette, mis meid ootab järgmise nurga taga. Või näiteks Harry Potteri viimastes osades lõpujärgus selgus Dumbeldorfi ettenägelik läbimõeldud plaan, varustades neid kõige vajlikuga.

Võimas lihtsalt kuidas meid valmistatakse ette ja varustatakse tulevasteks sündmusteks ning varem omandatu (kas teadlikult või mitte) teeb tulevikus raske soorituse palju kergemaks ning need, kes su kõrval tol hetkel on selle raske sooritamiseks, on ilmselt samasugused katsetajad ja ebatäiuslikud - selline kentsakas seltskond. Ära hinda raamatut kaane järgi, seega meie kõigi potentsiaal on palju suurem kui ise arvate oskame.

Sina tead, millal ma maha istun ja millal ma tõusen; sa mõistad kaugelt ära mu mõtted... Sest sina valmistasid mu neerud ja kudusid mind mu ema ihus.  Ma tänan sind, et olen nii kardetavalt imeliselt loodud. Imelised on sinu teod, seda tunneb mu hing hästi. Mu luud ei olnud varjul sinu eest, kui mind salajas loodi, kui mind maa sügavuses imeliseks kooti.  Su silmad nägid mind juba mu eos ja su raamatusse kirjutati kõik päevad, mis olid määratud, ehk küll ühtainustki neist ei olnud olemas. (Laul 139)

Oh kaunis hetk, sa viibi veel

Õigel ajal õiges kohas, see on ainuke põhjus, miks avanes mul võimalus need võrratud pildid teha 25. detsembri hommikul. Pool tundi hiljem oli taevas taas hall ning selge. Mõtlesin, et miks pidin arvuti unustama koju ning tore küll, et peale jõuluõhtut nii vara peab ärkama ning taas slaide tegeme hakkama. Selline avanev vaade aga oli igati väärt seda varast panust.

Faustist on pärit lause: "Oh kaunis hetk, sa viibi veel!" See igatahes olnuks hetk, mil soovinuks seda lause lausuda.

Ja kas pole imeline  - meie võimas Looja on kõige selle taga.
Kiitku teda taevas ja maa, meri ja kõik, mis seal liigub! (Ps 69:35)

Olen tuli. Olen surm.



Kääbikute II osa lõppeb lohe sõnadega, kes suundub lähilinna hävitama: "Olen tuli. Olen surm". Nüüd aga asenda tuli ja surm vastandsõnadega ning julm sõnum on hoopis teine - täis lootust, olen (elu)vesi, olen elu.

Johannese 4.peatükis on tuntud elava vee lugu:
Naine ütles talle: „Isand, ämbrit sul ei ole ja kaev on sügav. Kust sa siis saad selle „elava vee”? Ega siis sina ole suurem kui meie isa Jaakob, kes andis meile kaevu ning jõi sellest ise, samuti ta pojad ja ta kariloomad!?” Jeesus kostis: „Igaüks, kes joob seda vett, januneb jälle,  aga kes iganes joob vett, mida mina talle annan, ei janune enam iialgi, vaid vesi, mille mina talle annan, saab tema sees igavesse ellu voolavaks allikaks.” 

Osad väldivad teatud filme aga kes otsib see leiab ning see on hea näide, kuidas hea sõnum sellest hoolimata esile tuleb. Kui rikutud me ei oleks, igatseme ikka näha hea ja kurja omavahelises võitluses hea võitu ...
 

Maali valgust

 

Sattusin nägema üht jõulufilmi, kus üks vana maalikuntsnik soovitas noorel maalikunstnikul leidmaks oma mina, maalida valgust. Nii lihtne ent samas nii sügav tähendus lasub valguse sõnal. Samas me kõik igatseme valgust ning satume veidi masendusse talveperiooditi valguse vähesuse tõttu. Sama saab tähendada ka vaimulikul tasandil,  vaid et osad on alles alguses, osad poolel teel ning osad alles otsivad selgitust tühjusele nende hinges.

Meid on kutsutud olema valguseks ja eeskujuks teistele:
Siis paistavad mõistlikud nagu taevalaotuse hiilgus, ja need, kes saadavad paljusid õiguse teele, otsekui tähed ikka ja igavesti (Tn 12:3)

Meie elu kohta on öeldud, et see on kui kangas, millele maalime oma lugu. Kas poleks võimas, kui valgus oleks selle läbiv teema - selline lummav ning ligitõmbav, ehe ja kõigest muust erinev?

Monday, December 9, 2013

Juhuslikkus on Jumala viis jääda anonüümseks





See päevik peaks regulaarselt kuvama igapäevast vaimulikku kasvamise mõtteid. Siiski peab tunnistama, et harjuda uue kombega -  oma mõtteid ja loetut/nähtut kirja panna, on väga raske eriti kui vahepeal pikalt elatud kahes kohas nii, et osad asjad olid ühes kohas ja teised teises kohas. Miks selle postituse pildiks on mesilased? Sest see on parim näide kuidas looduses juhuslikkus töötab lihtsalt nõnda ideaalselt ehk siis keegi intelligent on selle taga, see ei saa ega olegi lihtsalt juhuslikult loodud,

Nädala sees on  päevi, kus osadus piirdub kiirpalvetega. Vahepeal ei ole väga tihti sattunud kummaliste sündmuste tunnistajaks nagu vahepeal seda juhtub aga sageli näinud kiirabi autosid, seega üks ruttav kiirabi = üks välkpalve. Siiski Jumal kõneleb endiselt läbi situatsioonide ja mingi hetk varem lihtsalt loetu/nähtu makib sence'i ja puzzle ongi koos. Üritan tagantjärgi järgmiste postituste raames taastada oma mõtteid.

Küll on aga vahepeal kummalisi kokkusattumisi, mis toonud lahenduseni:
- oli vaja üles leida üks diktofon, tegin leidmispalve nagu alati ning taas töötas ent kummalisel viisil. Vahetult enne magama minemist ühe jala varbaküüs äkitselt tekitas ebamugavustunnet ning tekitas vajaduse küünekääride järele. Üllatus-üllatus otsitud ese oli samas sahtlis, mis ise enesest oli kõige ebaloogilisem koht selleks,

-märkmepaberite hoidja kukkus maha kohmetusest täna. Esimene mõte tore küll, siis aga kukkus koos teiste kinkekaartidega välja üks kinkekaart, mis oli just 3 nädala pärast aegumas. Samas just üks õhtu enne kohtumist inimesega, kes seda kasutada reaalselt saab.

"Juhuslikkus on Jumala viis jääda anonüümseks" on öeldud. Seega olgem avatud nägemaks Jumalat elu pisiasjades. Ja väike praktiline kogemus -  leidmispalve aitab alati max 48h ning kaotatud ese on leitud.








Thursday, November 7, 2013

Millisena Jumal meid näeb?



"The more you see beauty, the more beautiful you become. Let yourself be one of God's most glorious creations."

Vineyardi teenistusel GodStorys üks tunnistas, kuidas ta teist julgustades nägema end läbi Jumala silmade: eneskindla, andeka ja ilusana, sai osaks, et seda sama peab ka endaga tegema - nägema end läbi Jumala silmade.

Miks ometi peab seda endale kogu aeg meelde tuletama? 

Põhiteema Efeslaste raamatust oli Miguel Zayasel, et me oleme õnnistatud, Tema perekond ja TEMA omad.

Mida otsitakse kaaslases?





http://www.relevantmagazine.com/life/relationships/what-women-want-godly-man
http://www.relevantmagazine.com/life/relationships/what-men-want-godly-woman

Need artiklid tekitavad paradiisi aia suguse mulli - liiga ideaalsed taotlused, et tõeks saaks. Fakt on see, et tuleb eelkõige otsida Jumalat ning siis vaadata, kes jookseb sinu järel sinuga koos Jumala poole (keegi kunagi tark ütles). Nagu ka üks teine FB postitus ütles - kõik oleme isekad, haiseme, toriseme jne aga lõpus peab olema see, mille pärast armastatakse üksteist üle kõigest hoolimata.

Siis veel üks mõte ühest teisest sel nädal läbi käinud teemast: abielu ei ole sinu õnnelikuks tegemiseks, vaid su kaaslase ning su tulevaste laste õnnelikuks tegemise nimel.

Usun, et igaühe jaoks on kusagil DreamTeam mehe ja naise näol.
PowerDuo, kes üskteist täiustavad teenimistöös
.

Võlaorjus - takistus, mis paneb orjama







http://newspring.cc/watch/chains/i-want-to-be-in-debt-forever


Keegi ei suuda kinni pidada oma selgest definitsioonist "hädaolukorrast".
Kiirelt ja kohe saada selle lõksu on lihtne langeda eriti kui krediidikontroll on nõrk ning finantasutustel omad huvid kõigil mängus.
Jumal ei taha, et oleksime millegi poolt vangistatud või ängistatud. Koguduse maja ost laenuga on õigustatud finantsiline otsus, küll aga isiklikult ei suuda me hoida distsipliini krediitkaartide jms.

Miks me peame nii kaua ootama Jumala vastuseid?

 




Miks me peame nii kaua ootama Jumala vastuseid?

http://www.relevantmagazine.com/god/practical-faith/5-reasons-god-makes-us-wait

1. Ootamisega selguvad me tegelikud motiivid
2. Kasvab meie kannatlikkus
3. Kasvab meie oskus hinnata seda, mis meil on
4. Ootamine muudab meie iseloomu
5. Kasvatab meid Jumalale lähemale